2011. december 11., vasárnap

EGY IGAZI CSAJOS PARTIRA SZÁNT ÉDES MEGLEPETÉSEK

A hétvégén volt szerencsém egy olyan rendeléshez, melyet egy 8 éves nagylány szülinapi partijára készítettem.
A megrendelő kívánsága az volt, hogy egy igazi hamisítatlan gyerekzsúrhoz illő torta készüljön és ha már parti, akkor legyen rögtön két torta. Az alapszín mi más lehetett volna mint a rózsaszín és minden egy édes álom megvalósítását hivatott beteljesíteni. Az egyik torta töltete joghurtos-túró torta volt amit eperöntettel oltottunk be. A formája modern volt , a divatnak megfelelően döntött és drótozott csillagokkal és golyókkal volt dekorálva. A tetején Aranyhaj  volt ostyán látható és az elmaradhatatlan karamell virágokkal alkottak fantasztikus összképet. A színek és formák tökéletes összhangja volt ez egy kis hercegnő számára.....






A másik torta mi más lehetett volna, mint Eperke és az ő utánozhatatlan  mesevilága. Az alapot itt egy három ízből kombinált csokoládé torta adta , ami szintén rózsaszín alapra készült. A torta tetején a szülinapos figurái lettek felhelyezve és minden kiegészítővel közelebb kerültem az áhított végeredményhez.


Egyetlen dolog hiányzott még, ami nem volt más, mint a z a bizonyos lollipop nyalóka.....
Az elmaradhatatlan partikellék készítésével, még soha nem próbálkoztam és az igazat megvallva fogalmam sem volt róla, hogyan álljak neki. A színek kombinációján és a formázás technikáján múlik minden.
Az első próbálkozás nem volt tökéletes, ezért nekiláttam még egyszer. Másodszorra több színnel és nagyobb formákkal próbálkoztam és az első széria hibáiból tanulva, szerintem tökéletesen megvalósult a nyalóka.
Hurkapálcára szúrtam őket és a torta díszeként a felső szintbe helyeztem  őket.....

Készítettem még néhányat a megrendelő számára, hogy buli dekorációjaként szolgáljanak, mint kellék.




Nagy élmény volt a torták készítése és a nyalókagyártás is egy új téma volt a számomra. Részeséül válni valaki ünnepének , még ha a háttérben meghúzódva is, nagy dolog. Emberek legszebb ünnepeit feledhetetlenebbé tenni nagy felelősség és sokszor nagy kihívás is, de hát nem ezért csináljuk ?...........

16 megjegyzés:

  1. Na ezt jól megfogalmaztad, mert szerintem is tökéletes összhangban van mindkét torta! A kislányok, akik kapták, nagyon odáig lehettek érte! A nyalókák is szuperek! Mit neked egy ilyen apró kihívás?! Simán megbírkózol mindennel! :)

    VálaszTörlés
  2. Nekem kicsit sok a karamell egy kislány tortára, de ezt már említettem a Kittysnél is. Azért én apróbb hibákat látok mindkettőn, ami nem jellemző a munkáidra. ;) Ostyalap és műanyag figurák? Karácsonyi dömping van vagy csak sokat dolgozol? Mindkettő nagyon cuki, rózsaszínmániás kislányoknak főnyeremény, de nálam ez kicsit alulról közelíti azt a szintet, amit te hozol hétről-hétre.

    VálaszTörlés
  3. Nekem mindkettő tetszik:-))
    De az Eperkés még jobban. Én látom a hibákat, mert felhasználó szemmel nézem, nem vagyok szakértő, csak egy csodáló:-)))

    VálaszTörlés
  4. Komolyan mondom, hogy tisztelem azokat a cukrászdákat ahonnan egyedi torták kerülnek ki és még szépek is. A mi megyénkben egyik cukrászda SEM készít ilyesmit, vagy ha igen, akkor összecsapnak vmi iszonyatos rondaságot. Általában csak a napi tömegcikkeket nyomják ki.

    Amúgy miért gáz ostyalapot használni?! Nem értem...

    Gondolom Józsinak nincs 3-4 óra hosszája a díszítésre 1-1 tortánál, mint nekünk...

    VálaszTörlés
  5. Szerintem sem ciki, sem az ostyalap, sem az igazi "műanyag" figurák. Nem mindenki tud szépen festeni, és ha tud is valaki, akkor is nem mindig szeretne ezzel pepecselni órákon keresztül.
    A műanyag figurákról meg az a véleményem, hogy legalább nem tömény édessel tömi magát tele a gyerek, hanem eszik a tortából is, a figurával meg játszik utána.

    VálaszTörlés
  6. Dóri, Noémi, tisztelem és csodálom Józsi munkáit a legtöbb esetben. Fantasztikus dolgokat készít, nagyon jó minőségű alapanyagokból. A legtöbb tortájában ott van szíve-lelke. Győriek szerencsések, hogy van egy ilyen cukrászuk, aki tényleg a személyüknek legmegfelelőbb tortát készíti el számukra.
    Viszont én nem tudom őt úgy nézni, mint egy 2-3 éve hobbiból tortázó háziasszonyt. Azért lássuk be Józsi mögött jó pár év gyakorlat van, van egy fantasztikus helye, ahol a csodáit munkaidőben készítheti el, nem gyerekek mellett egy sima konyhában. Én így nézem az ő munkáit és nagyon szeretem az írásait is, mert őszintén leír mindent. Aki ismeri a munkáimat tudja, hogy használok műanyag figurákat, mert szerintem a gyerekek u.azt a figurát akarják látni a tortán, mint a tv-ben és ehhez annyi idő, türelem és ügyesség kell, ami nem mindenkinek adatik meg. HK. tortájánál jobb lett volna egy műanyag Kitty, mert nem sikerült túl jól a figura. Ekkor írta, hogy ő nem tesz akármit a tortájára, mert van egy kialakult stílusa.
    Szerintem az ostyakép a legalja a díszítésnek. Persze vannak olyan mesék, Bakugan és társaik, ha megfeszülünk sem tudunk megfelelni nekik. Ekkor jöhet egy ostyakép, de egy csodás topsy turvy tortára, karamell virágokkal a Józsitól??? Ne haragudjatok, de nekem ez nem áll össze egy kerek egésszé.
    Dóri, borsodi voltam évekig, már szabolcsi vagyok, tudom miről beszélsz, de ne hasonlítsuk már össze a Matiast egy borsodi cukival!
    Józsi, remélem nem haragszol meg ezért, de én ezt így látom és vállalom!

    VálaszTörlés
  7. Kedves Mindenki !

    Nagyon drágák vagytok, ahogyan így megmondjátok a véleményeteket és Dóri, Noémi köszönöm a kiállásotokat a nevemben.
    Szeretném tisztázni a dolgot, mielőtt elfajul a helyzet !
    A tortáimat nagy gondossággal és szeretettel készítem, minden esetben a megrendelő igényeinek és stílusának, valamint az alkalomnak megfelelően.
    Nem érzem úgy Orsi, hogy hibát követtem volna el azzal amit készítettem. Nagyon fontos szem előtt tartani, hogy mik az elvárások a tortáimmal szemben. Nem készíthetek egy komoly igazi szakmai kihívást egy 8 éves kis hercegnőnek, mert az nem lenne aktuális.
    Az, hogy én nem használok műanyag figurákat tortadekorálásra, szerintem mindenki tudja és vállalom is ezt a félrelépést, mert ezt kérte a megrendelő....és egyébként szerintem pont passzolt a tortához és az alkalomhoz :)
    Az ostyalapokat én szoktam használni, nem tudom ezt honnan vetted, de számtalan tortámon megjelenik ilyen vagy olyan formában....
    A karamellvirágok pedig nekem nagyon is passzolnak a tortához....de lehet, hogy ízlésficamom van :(
    Legyen akár hogy is én nagyon élveztem a torták készítését és a nyalókagyártást.... és mindegy, hogy kinek mi a véleménye a munkáimról a vendégeim elégedettsége számomra a legfontosabb!
    Zárásul :
    Nem bánom, hogy ismét beszéltetek rólam, mert ahogyan azt szokták mondani" mindegy, hogy mit, csak beszéljenek rólad " !
    Legyen az negatív vagy pozitív vélemény mind elfogadom és tudomásul veszem....ez is hozzá tartozik a blog íráshoz!
    És akit ezek után még érdekel a blogom azt várom továbbra is nagy-nagy szeretettel ......

    VálaszTörlés
  8. Józsi, a megrendelő kérése szent és sérthetetlen, hiszen ő fizet a tortáért és nem is keveset ( bár nem tudom mennyibe kerülnek a tortáid, de azért egy minimum árat sejtek :) ). A mai helyzetben lassan luxuscikk lesz egy igényes torta.

    Én azt mondtam, hogy apróbb hibák vannak a tortákon, ami tőled szokatlan ( pl. a torta tetején ahol a sodort díszcsík találkozik nem tettél semmit ) és ilyen kis apróságok, nem azt hogy hibáztál, mert elkészítetted őket.
    Komoly szakmai kihívás egy 8 évesnek? Nekem pont hogy sok a karamell egy 8 évesnek. Amúgy szeretem a munkáidat, hiszen tudod, de szerintem "érettebb" tortákon sokkal jobban mutat.

    Eperkében túlképzett vagyok, szerintem nincs az az Eperkés torta, amit én ne láttam volna már. A tortán amit először megláttam a figurák lában a lyuk és hogy a ruhájuk bénán áll. Tudom, hogy gumi a rucijuk, megvan a kollekció, a lyuk sem a te hibád. De emlékeim szerint nehezen állnak meg a nagy fejük miatt, lehet ezért ülnek. :)


    Nem igazán emlékszem ostyaképes tortádra, talán ahol fotók voltak körben a tortán, de ilyen konkrét ostyaképesre nem.

    Kicsit felkavartam itt a dolgokat, de hát ha nekem ez fura, akkor fura.

    Áprilisig remélem kiengesztellek, mert nem lesz csodás Józsi tortám! :)

    VálaszTörlés
  9. Orsi, én most már csak mosolyogni tudok ezen. :) Az ostyalap a legalja a díszítésnek?! :) Nem hinném. Azt is meg kell tanulni szépen rárakni a tortára. És sokszor bárhogyan is szépet akar valaki, sosem fog olyan precíz és szép képet csinálni, mint ostyával - ahogy írtad is. Pl egy tortát egy 20.000-es bankóval a tetején hogy csinálsz meg máshogy, úgy, hogy igényes legyen?! :))) Rámaszatolod ecsettel? :)

    Persze sokkal nagyobb az eszmei értéke egy kézzel alkotott dolognak, de egy ostya szerintem semmiképp nem rontja az összképet. Hacsak nem rondán van a tortára rakva.

    Egyébként kedves Orsi, engedd meg, hogy a Matias-t egy itteni 60 éves múlttal rendelkező cukival összehasonlítsam, ugyanis egy világot járt mestercukrász üzemelteti, de ilyesmiket egyáltalán nem csinálnak. Nyilván mert időigényes meló.

    Józsi meg még nem vén róka, bőven fog fejlődni, hiszen nagyon fiatal még. Sőt nem is tudom mi lesz ha még jobban felfejleszti magát. :)

    Én lehet, hogy elfogult vagyok vele kapcsolatban, de nagyonis csodálom az összes munkáját. Persze ettől még lehet véleményed, csak kicsit meglepődtem. :)

    VálaszTörlés
  10. Én ehhez már nem fűznék semmit .... :)

    VálaszTörlés
  11. Nekem mint egy amatőr tortakészítő,nagyon tetszik mindkét torta,ó ha egyszer elérnék idáig hogy ilyen tortákat tudnék gyártani,nem érdekelne senki pozitiv véleménye,örülnék a végeredménynek amihez rengeteg időt és energiát kellet igénybe venni.
    Eszembe nem jutna hogy hibát keressek senki munkáján,amin látszik hogy minden benne van hogy szép és megfelelő legyen!Én csak csodálni tudom a munkáidat hiszen azért látogatlak és már várom a további marcipán figurákat.

    VálaszTörlés
  12. Tüneményesek a torták, igazi leányálom mind a kettő! Unokahúgom tavasszal lesz nyolc éves, azt hiszem teljesen odáig lenne ha ilyeneket kapna a születésnapján! Ráadásul, ahogy ismerem, őt konkrétan a karamell virágok bűvülnék el! :)))
    Engem teljesen lenyűgöz a tortáid szépsége és tökéletessége! Imádom a stílusjegyeidet és azt, hogy azokat könnyedén variálodT tökéletes ízléssel és eleganciával vagy képes megvalósítani akár egy nyolc éves ifjú hölgy álmait is - mindezt úgy, hogy végig felismerhető a stílusod!
    A nyalókák színeiért teljesen odáig vagyok, na meg az egész Eperkés torta is igazán édes, bár tény, hogy én nem vagyok Eperke szakértő, de nekem nagyon-nagyon tetszik!
    Végtelenül rajongok minden tortádért és örülök annak, hogy megosztod velük őket! Annak pedig különösen örülök, hogy a bejegyzésekben mindig ott van egy történet, amitől még inkább megszeretem az aktuális tortádat! :)))

    VálaszTörlés
  13. Én elhiszem ha van, akinek éppen nem tetszik egy adott torta, csak annak a közlési minősége sem mindegy. Józsi tortáján már láttam figurát, ami nem marcipánból volt, nem értem hol van ezzel a probléma és inkább legyen ostyakép, mint egy nem szépen kivitelezett festés, én személy szerint ebben sem látok problémát. A torta összhangja, szerintem bájos mind a kettő.
    Végszóként csak annyit, hogy szerencsém volt élőben látni, amikor elvitték a tortákat....élőben még-még-még csodásabban mutatanak Józsi tortái, mint a fotókon és ezt aki még nem látta, elhiheti nekem!
    Én is tudnám híres-neves szegedi cukrászdával (cukrászdákkal) összehasonlítani. Na, itt sem készítenek ilyeneket, soha.

    VálaszTörlés
  14. Hű, olvastam a kommenteket...Szerintem csodaszép, és nagyon egyedi mindkettő. Mostanában nincs sok időm kommentelni, de most direkt ezért kapcsoltam be a gépet, annyira tetszenek. Szívemcsücske amúgy is a gyerektorta. :)Vannak határok egy cukrászdában, ahogy nekünk is vannak határaink. Mi a kihívás miatt csináljuk, sokszor éjszakába nyúlóan, inkább csak az elismerésért. Egy cukrászda meg nem ezért. Mielőtt belezavarodom, csodálatosak a torták, ez a lényeg. És mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg a játékboltban Aranyhajat Disney figuraként. Ha nekik nem sikerült...:)

    VálaszTörlés
  15. Én meg csak ámuldozom a tökéletes borításon, a színek egymásba olvadó kavalkádján, és a végtelen türelmen, amit két ilyen torta kíván. Érzékenyebb fülűek csukják be egy sornyira a szemüket: Én 8 évesen összepisiltem volna magamat egy ilyen torta láttán, a tetején csücsülő kis figura pedig szívem érinthetetlen drágakincse lett volna, és még ma is meglenne. :)

    VálaszTörlés