2011. december 18., vasárnap

MÜLLER PÉTER SZÜLETÉSNAPI TORTÁJA


 Vannak pillanatok amiért érdemes élni és tenni a mindennapi feladatainkat. Ez is egy ilyen pillanap volt az életemben, mert egy ilyen embernek: Müller Péter írónak a 75. születésnapi tortáját elkészíteni, hatalmas dolog a számomra.
A meglepetés partira  a budapesti üzletünkben, az Andrássy úton / Lotz-teremben / került sor.
Nagy volt a készülődés és az izgalom, minden részről, mert szeretett volna mindenki maximálisan eleget tenni a feladatnak.
Mi más lett volna az én dolgom, mint a torta és a desszertek elkészítése.
Gondolkodtam rajta, hogy mi lenne az a kivitelezés, ami tökéletesen megfelelne az alkalomra. A tervem az volt, hogy legyen férfias, legyen az alkalomnak megfelelő, legyen 100 főnek elegendő, legyen attraktív, az ízében különleges és maradandó emlék az ünnepeltnek.
Úgy döntöttem, hogy szögletes , barna burkolatú emeletes tortát készítek, mert így elegáns és férfias végeredményt nyerek. A tortát természetesen karamellel díszítem, mert egy kicsit magamból is adni akartam a tortához. A virágok hegyes szirmai, és a bronzos színe , a felhasznált indaminták szépen kontúrozták a tortát. A torta összeszerelésekor a felső két szintet megcseréltem, így nem lett egy szokványos piramis formájú torta. A legfelső szintet egy kicsivel nagyobb plexi lapra helyeztem, így az alatta elterülő virágok felülről nézve, optikailag nagyobbították a tortát.
A torta tetején a feliratot és a mintákat csokoládéból készítettem , mely a barna vonalon tovább vezette a tortát a végeredmény felé.
A szintek alja barna szalaggal lett lezárva, mely mint egy keretbe foglalta a tortát.
Az ízekről még nem is beszéltem : A négy szint mindegyike más ízű volt.
Megtalálható volt benne a már nagyon is jól ismert kedvenc : szedres-mákos-mousse.
Volt még az ízek között: krémlikőrös ágyon elhelyezett, konyakmeggyes gesztenyegolyókkal dúsított torta, creme-cafe: mely egy dupla-presszóval készített mousse, valamint mascarponés-áfonya-mousse.
Az ízek és a külső harmónia játéka volt ez a torta, nagyon boldoggá téve engem a készítése közben.
A desszertek három ízvariációban készültek: egy igazi belga-csokoládés mousse, csokoládéganche mázzal.
 egy csokolágés-gyümölcsös-túró-mousse és végül egy ínycsiklandó kókusz-mousse.




A Művész úrról készült képeket Török Zsófia kolléganőmtől kaptam, melyet ezúton is nagyon köszönök!

https://mail.google.com/mail/?ui=2&ik=f7c5ac4faf&view=att&th=13438180a0828904&attid=0.1&disp=inline&zw

14 megjegyzés:

  1. József!
    Sokszor mondtam, hog leg, leg, leg...
    Ez azonban a legesleglegebb:-)
    Már a felépítése is fantasztikus, valóban nem a megszokott és ettől is különleges, no és a színek, a virágokról nem is beszélve:-)
    Egyszerűen lenyűgöző.
    Nem csodálom, hogy élevezted a torta elkészítését.
    Nagy nagy gratuláció hozzá!!!

    VálaszTörlés
  2. Egyetértek az előttem szólóval, fantasztikus!

    VálaszTörlés
  3. Hűha! Már megint ezek a színek! Annyira csodálatos! Gratulálok! Na és ahogy kezdted felsorolni milyen ízeket kombináltál... Te jó ég... Azt hiszem most gyorsan megyek és eszek valami csokit, mert szörnyen rám jött az édesség ehetnék.... :)

    VálaszTörlés
  4. Ennél szebbet álmodni sem lehet egy ilyen ünnepre... Először a képeket nézegettem és aztán az írást.. csak néztem és néztem... A torta nagyon "egyben" van, érett és kifejező, nagyon látszik, hogy abszolút "személyre szabott" lett, vagyis nagyon az ünnepeltnek készült... Csodás ez a színvilág, a szépen megkomponált árnyalatok.... És persze az elmaradhatatlan karamell virágok... Őszintén gratulálok a remekműhöz!

    VálaszTörlés
  5. Na látod, ezért írtam azt, amit írtam a múltkor, mert ilyen csodákat alkotsz! TÖKÉLETES, csodaszép torta!

    VálaszTörlés
  6. Bámulatos tehetséged és határtalan fantáziád, irigylésre méltó!! Nem is találom a megfelelő szavakat!:)

    VálaszTörlés
  7. Egyszerűen tökéletes. Gyönyörű, letisztult... Gratulálok.

    VálaszTörlés
  8. köszönöm mindenkinek a kedves , elismerő szavakat :)

    VálaszTörlés
  9. Csodálatos! És ez, igen ez az igazán megtisztelő felkérés, amihez csak gratulálni tudok! Ismételten emelem kalapomat és további sok-sok hasonló felkérést és csodálatos tortákat, műveket kívánok az új esztendőben is! ;-)

    VálaszTörlés
  10. Óh, hát ehhez én hozzá sem merek szólni!:) Csodás!:)

    VálaszTörlés
  11. Ez is olyan tortád, amit hosszasan és sokszor nézegettem már. Nagyon különleges, ahogyan számomra Müller Péter személye is az.
    A szögletes formákról nekem a könyvek jutottak eszembe, talán csak az ünnepelt személye miatt?
    Gyönyörű ez a színkombináció és a virágok, meg az indák, még mindig tudod fokozni! Engem teljesen lenyűgözött!
    Gratulálok!

    VálaszTörlés
  12. Nagyon finom volt! :-)

    VálaszTörlés