2016. január 14., csütörtök

Krémes klasszikus csokoládé torta recept , ahogyan én szeretem :)

Krémes klasszikus csokoládé tortát készítek ma és ha van kedvetek, akkor tartsatok velem ti is !

Ma nem lesz sok fázisfotó, mert nem volt időm közben fotózgatni, de ha figyeltek, akkor gyerekjáték lesz az egész, ezt megígérhetem nektek :)



Hozzávalók :

Tésztához :
 8 db tojás
16 dkg cukor
18 dkg liszt
2 dkg sötét kakaópor 
5 dkg csokoládé
egy késhegynyi sütőpor

Krémhez:

5db tojássárga
4 dl tej
12 dkg cukor
2 dkg liszt
egy rúd vanília

25 dkg olvasztott csokoládé minimum 60 %-os
4 dl tejszín
3 cl krémlikőr (kihagyható )

Csokoládé ganage :
2 dl tejszín
20 dkg csokoládé

Készítése :

A tészta készítése a klasszikus módon történik. A tojásokat szétválasztjuk és a tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A cukrot akkor adjuk a tojáshoz, amikor egy kicsit már kihabosodott, de ez nem több 15-20 másodpercnyi várakozásnál maximális fokozatnál...
Ha a hab kifehéredett és szép fényes, kemény ( de nem túl kemény, mert gyakori probléma, hogy a habot túlverik és törik szinte a hab. Legyen olyan állaga, mint egy szép sűrű tejszínhab ), akkor a hab egy részét a tojások sárgájához adjuk és azt szépen kikeverjük. Ezután a két tojáshabot ebe keverjük fakanállal  körkörös mozdulatokkal az edény közepéből kiindulva az edény széle felé ( ez azért fontos, mert így lesz a tészta egynemű és nem keverjük le a masszát ) Ezután belekeverjük a liszt, kakaó és sütőpor elegyét, amit szitálás után tehetünk csak meg ...
A végén pedig az olvasztott csokoládét belecsorgatjuk a fakanállal.

Nem kell félni a folyamatoktól és az a fontos, hogy mindezt bátran tegyétek, mert a tészta megérzi a félelmet !!! :)

A tésztát egy  sütőpapírra helyezett ,klasszikus méretű tortaformába ( 26 cm átmérőjű ) kaparjuk és a közepétől a pereme felé szépen kihúzzuk.
A háziasszonyok klasszikus problémája, hogy a piskótát szép egyenletesen elkenik, de a tészta sütés közben a közepén kitüremkedik. Emiatt kell a tésztát szépen kihúzni a széle felé és így a tortakarika sütés után szép egyenes lesz  ...

160 fokos sütőben 40-45 perc alatt kisül.Sütő függő, de érdemes félidőnél a tortát megfordítani...
Ha a tészta kisült akkor a tetejét érdemes meglisztezni egy kicsit , majd egy határozott mozdulattal átfordítani. Egy percnyi várakozás után a papírt húzzuk le róla és a tortakarikát állítsuk az oldalára , így a levegő átjárja majd, így könnyen hűl és nem fog beizzadni a teteje...


Amíg a torta a sütőben van készítsük el a krémet.
Az 5 tojás sárgát tegyük egy tálba, majd adjunk hozzá a lisztet és egy kevés tejet, majd jól keverjük ki és ezután adjunk hozzá még egy kis tejet, hogy képlékenyebb legyen, ez a tejmennyiség kb 1 dl legyen. A maradék 3 dl tejet tegyük fel a cukorral forrni,,kaparjuk bele a vanília rúd magjait majd ha forr, vegyük le a tűzről és habverővel keverjük át alaposan, majd a tojásos keveréket is keverjük át és öntsük hozzá folyamatos keverés mellett. egy picit tegyük vissza a lángra, de csak addig, amíg szép sűrű krémmé nem áll össze, ezután takarjuk le egy fóliával, hogy ne száradjon be és szépen hűtsük ki...
Ha a tortakarika kihűlt akkor vágjuk ki a formából és vágjuk 3 egyenlő részre egy fűrészkéssel, ami ha lehet legyen éles és hosszú pengés....
A sütőformát ne tegyük el, csak kaparjuk ki az oldalát és az oldalát béleljük ki kb 10 cm szélesre vágott szilikon vagy sütőpapírral... Háziasszonyként ez a legjobb módszer, mert nem várható el egy gyakorlatlanabb embertől, hogy szép egyenes oldalú tortát töltsön, de ha a karikába tölti a tortát, akkor az szép egyenletes lesz majd ...

Ha a krém is kihűlt, akkor a tejszínt kemény habbá verjük és a csokoládét vízgőzön felolvasztjuk.
Kevesen tudják, hogy jó tejszínhabot házilag úgy lehet leginkább verni, ha a tejszín egy napot a hűtőben pihen és a felhasználás előtt egy-két órát a fagyasztóban van... Egy magasabb edényben pl: mérőkancsó kézi habverővel pár perc alatt kihabosodik és nem is fröcsög körbe mindent a konyhában :)

A kihűlt főzött krémet egy nagyobb tálba tesszük és kézi habverővel kikeverjük , majd a kis likőrünket belekeverjük. Az olvasztott csokoládét belekaparjuk és határozottan kikeverjük, végül a tejszínt is hozzákeverjük 2-3 részletben.

Vegyük elő az előkészített tortakarikát és tegyük az aljába az első piskótalapot, majd a krém felét tegyük bele és simítsuk el egy eszközzel, ami lehet egy kanál is otthon :)   vagy egyszerűbb és tisztább munka, ha a krémet egy egyszer használatos habzsákba tesszük és körkörösen a lapra nyomjuk.. Fedjük le a második lappal, majd ismételjük meg az előbbieket. Ezután zárjuk le a harmadik lappal és egyenletesen nyomkodjuk el a tetejét.

Gyakorlottabbak nyugodtan töltsék be a tortát késsel és kenjék át a külsejét :)

Az a legjobb, ha a torta egy éjszakát a hűtőben pihen és másnap folytatjuk a befejezéssel, amihez a tejszínt felforraljuk és a csokoládéra öntjük, így egy finom csokoládé ganage bevonatot kapunk majd .   Ezt a krémes csokoládét addig hűtsük, míg elég krémes állaga lesz ahhoz, hogy a tortánkat át tudjuk kenni vele . A lényeg az, hogy az oldalán egyenletesen legyen csokoládé és a teteje szép egyenletes legyen. A torta oldalán a csokoládé bevonat jól tapad és erre akár csokoládé lapokat, akár csokoládé forgácsot, de akár pirított magvakat, vagy amit szeretnétek szépen fel lehet vinni  (panírozni ) és a díszítés marad már csak :)

Én kis csokoládé díszekkel és némi friss gyümölccsel dekoráltam :)

 A leírásban igyekeztem a segítségetekre lenni és elmagyarázni egy-két dolgot, de azok akik kicsit jártasak a konyhában, biztosan boldogulnak majd ezek nélkül is :)   Ez a torta is a saját receptem és nem  példa értékű, illetve egy kicsit le van egyszerűsítve a háziasszonyok kedvére :)   Ezt a tortát is készítettük annak idején az Élményműhelyben, ami nagyon szép emlék marad nekem :)
Azt hiszem, hogy mindenki aki részt vett egy tanfolyamon szerette  és élmény volt a sütés, bár mindig megkaptam, hogy így könnyű, mert ott voltam én, de így is menni fog nektek is !

Ne feledjétek, hogy sütni jó és ha meg van a siker, akkor élmény is !

Használjátok egészséggel és jó étvágyat kívánok nektek !

Lengyel József



8 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen! Mindîg kivàncsi voltam a csodàk ïzvilàgàra.A krémek receptjére.Ez olyan ami nekem lisztérzékeny cukorbetegnek is egyszerűen elkészîthető.Sajnos kisunokàmnak ez a krém tilos,mert tejérzékeny.De super krémeket talàltam ki az Ő tortàiba .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Maya !
      Örülök, ha tetszik a recept, de minden kiküszöbölhető ám :)
      A liszt helyett laktóz és glutén mentes lisztet használva, a tészta nyírfacukorral készítve tökéletesen működik, csak a cukor mennyiségét csökkenteni kell 10 %-al...
      A krém is szuper laktózmentes tejjel, vagy ha minden kötél szakad akkor soya tejjel ( itt a vaníliás az finom is :)
      A tejszín helyett pedig marad a növényi tejszín, amivel szintén egész jó lesz a krém, bár ildomos jobban ízesíteni vaníliával !!!!

      Rengetegen keresnek meg érzékenységek problémájával és mindenre van megoldás :)


      Sok sikert kívánok :)

      Törlés
  2. Kedves Józsi! Mióta jártam nálad a műhelyben, gyakorlatilag azóta tudok piskótát sütni. Előtte olvastam hatvanféle leírást, mégsem ment. Látni kellett, érezni a bíztatást, és megtanulni a nem félést :) A piskóta tényleg megérzi. Azóta már magam is kísérletezgetek, főleg a krémekkel, ízekkel, az itthoniak legnagyobb megelégedésére :) Nem tudok elég hálás lenni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek nagyon örülök és köszönöm a visszajelzést ! Utólag sokat gondolok rá, hogy mennyire megérte az az egy év oktatás az Élményműhelyben , mert rengeteg embernek adhattam vissza a sütés örömét :)
      Kívánok még nagyon sok finomságot és sok szeretetteli sütést a család örömére és persze a sajátodéra is :)

      Józsi

      Törlés
  3. Kedves Józsi! Ezt a csoki ganage krémet lehet fehér csokival is csinálni? Illetve hóember torta bevonására alkalmas lehet? Köszi a segítséget :-)

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Kipróbáltam a receptet a leírás szerint pontossan kimérve ügyelve mindenre.Megvolt a hőfok is és az idő is pontossan. Eredmény: Egy három centis torta.

    VálaszTörlés
  6. Barátaim, nemrég fedeztem fel a legmenőbb indiai bukmékert, és ez egyszerűen lenyűgözött. Itt mindent megtalálsz, amire szükséged van a sikeres fogadáshoz: nagy választékot kínál a sporteseményekből, magas oddsokat és egy felhasználóbarát felületet https://mostbet-hu.club/mobile-app/. Már több fogadást is megnyertem, és azonnal megkaptam a nyereményemet. Ez egy igazán megbízható és becsületes cég. Próbáljátok ki és meglátjátok magatok is!

    VálaszTörlés