2013. június 13., csütörtök

Gyümölcsös hajócskák ( brontei pisztáciával)

Egy nagyon különleges bejegyzéssorozat lesz most amit elkezdek készíteni. Sok szempontból az lesz, mert olyat készítek amit még eddig soha...
Azt a megbízást kaptam, hogy próbáljam egy picit népszerűsíteni a pisztáciát az olvasóim körében.
Boldogan teszem ezt, mert az elmúlt időkben nagy kedvencem lett mint alkotóeleme a desszerteknek.
Nagyon sok típus és származásilag is eltérő fajtát találhatunk az üzletekben már, de színe és ízvilága miatt a legkülönlegesebb a brontei pisztácia!
Ragyogó színvilága és tökéletes ízharmóniája miatt nagyon megszerettem a próbasütések alkalmával!
Mint azt írtam különleges bejegyzések lesznek a következők....már csak amiatt is, mert olyat teszek amit eddig még nem ! Recepteket és ötleteket adok nektek a brontei pisztáciához :)
Készítettem néhány sajátos desszertet belőle és igyekeztem a készítés során arra törekedni, hogy ezek a desszertek elérhetőek legyenek mindenki számára az elkészítést illetően is . Egyszerű, de nagyszerű desszerteket készítettem amit bárki könnyedén megoldhat laikusként is :)
Nagyon kíváncsian várom majd a véleményeteket is és a visszajelzésekre is fogékony igyekszem lenni majd, hogy hogyan sikeredett az otthoni elkészítés .

Bevezetésnek egy-két információt adnék nektek a brontei pisztáciával kapcsolatban. Érdemes elolvasni mennyire különleges ez a szicíliai fajta és a képek is csodálatosak amiket megmutatok nektek róla...












BRONTE & Pisztácia

Szicília az egyetlen olyan olasz régió, amely a pisztácia termesztésével
foglalkozik (botanikai faja "Pistacia vera"). Az Etna környékén élő emberek
több mint három ezer hektárnyi területen specializálódtak a pisztáciára, ami
jól kifejezi, hogy ezen a terület ez a fő termény (több mint 80%-a a
regionális területnek) és az ültetvényekre igen csak sajátos körülmények
jellemzők.
Bronte-t, a pisztácia Édenkertjének is tekinthetjük, mivel az ott termő
gyümölcs aromája, íze és jellegzetes smaragdzöld színe általánosan elismert,
egyedi és különleges. A "zöld arany", ahogy a brontei zöld pisztáciát
nevezik, a legfontosabb gazdasági erőforrás a hatalmas Etna környéki
területnek és az ott élő embereknek.

Összevetve az Etna vulkanikus talaját, a hőmérsékleti jellemzőket, az ottani
növény fajtáját és azt a kulturális hagyományt, a brontei pisztácia
kultúráját, ami apáról fiúra száll, mindezek eredményeként az itt termő,
kiváló minőségű és nagyon értékes gyümölcs rendkívül népszerű az európai és
japán piacokon főleg jellegzetes mérete és intezív zöld színe miatt.

A bontei zöld pisztácia édes, finom és aromás. Mindenekfelett egyedülálló. A
Földközi-tenger térségében és az Amerikában található ültetvények
terméseitől jól megkülönböztethető sajátságos, érzékszerveinkkel jól
tapasztalható tulajdonságai teszik egyedivé a világon. Egyaránt nagyra
értékelik az olasz és a külföldi piacokon az eredeti íze valamint a
konyhában, a cukrászatban való sokoldalú felhasználhatósága miatt.
Használják az édesiparban, ahol tortákat, süteményeket, nugátokat, habokat,
édességeket, fagylaltot, és a gránitát készítenek belőle, de nagyon finom az
elő-és főételekben egyaránt, vagy a tipikus szicíliai aranciniben, de szép
mennyiségben használják a felvágottakban is (nagy a mortadella), valamint a
kozmetikai iparban.












Az első recept amit megosztanék veletek egy nagyon egyszerű és csodás nyári recept ami egy megállja a helyét egy könnyű nyári baráti vacsorán egyaránt, de egy klasszikus menüsor méltó befejezéseként is tökéletes választás ...

Pisztáciás hajók friss erdei-gyümölcsökkel  :

Hozzávalók a tésztához: / formától függően /
Nekem 14 darab 8 cm hosszúságú formám volt!
5dkg átszitált porcukor
10dkg teavaj
15dkg átszitált liszt
1 db tojássárga
1 csomag vaníliás cukor

Ezeket a hozzávalókat gyors és határozott mozdulatokkal alaposan összegyúrjuk, majd hűtőben pihentetjük 1 órát. Ezután kicsit átgyúrjuk és 2 mm magasra kinyújtjuk. A formákat kicsit kivajazzuk, vagy formaleválasztóval kifújjuk és kibéleljük vele a formákat egyenletesen.



 
Villával megszurkáljuk a tésztákat, majd a pisztáciás kevert-tésztát elkészítjük.


Pisztáciás kevert tészta :
Hozzávalók: 4dkg durvára tört pisztácia
4 dkg teavaj /olvasztva/
4 dkg porcukor /átszitálva/
5 dkg mandulaliszt
1 dkg pisztáciapaszta / a brontei pisztáciapaszta 100% pisztáciából készül/
1 db egész tojás

A hozzávalókat kimérjük és minden összetevőt alaposan összedolgozunk egy kézi robotgéppel, majd a tésztaformákat megtöltjük vele.




160 fokos sütőben szép aranyszínűre sütjük, majd még forrón kiszedjük a kisült sütiket a formákból.



A kihűlt hajók tetejére frissen vert tejszínhabot nyomunk , majd a tetejére friss erdei-gyümölcsöket halmozunk ízlésesen .
Tányéron szervírozva erdei.gyümölcsökből főzhetünk egy kevés cukorral öntetet, mellyel a tányért kicsit megmintázhatjuk.

A tészta és a töltelék aránya szabadon változtatható! A használt formák űrtartalmán sok múlik, de nyugodtan próbáljátok ki, mert ugyanolyan könnyű elkészíteni, mint amilyennek tűnik ...
Ha formahiány miatt nem tudnátok kipróbálni, akkor egy kicsi méretű tepsiben, vagy tortaformában is elkészíthető, de ekkor a pisztáciás kevert-tészta mennyiségét duplázzátok meg nyugodtan.
A többi folyamat ugyanez, de a kisült tésztát kis kockákra vagy szeletekre kell ebben az esetben vágni, majd úgy díszíteni.





Bízom benne, hogy elnyerte a tetszéseteket ez a kis apróság és sokan kipróbáljátok majd.
Amint időm engedi hozok még recepteket nektek.
Jó sütögetést kívánok :)

2 megjegyzés:

  1. Ne már, ez kínzás, csorog a nyálam! :) Imádom a pisztáciát!!! Nálam már nem kell népszerűsíteni, mert élek-halok érte! :)

    VálaszTörlés
  2. Nálam sem kell népszerűsíteni, jöhet minden, ami pisztácia. Csodás a sütemény :-)

    VálaszTörlés