2011. július 31., vasárnap

RECEPT:KEDVENC SZILVÁS PITÉM

Hát ez is eljött. Most megosztok veletek egy receptet, amit nagyon szeretek, mert egyszerű ,látványos és nem utolsó szempont: finom is .Nagyon sokan írtatok, hogy adjak receptet is a tortákhoz, de ezt nem szívesen teszem meg, mert ugye minden cukrásznak a saját receptje a legnagyobb kincse .Olyan receptet meg viszont nem akartam megadni, amit én sem annyira szeretek.Így jött az ötlet, hogy a saját kedvenc pitém receptjét megsütöm és lépésről-lépésre megosztom veletek.

hozzávalók:

Tészta: liszt  30 dkg
           porcukor 10 dkg
           vaj 20 dkg
          tojássárga 2 db
          citrom reszelt héja,vaníliás cukor,

Öntet:2 dl tejföl
         4 tojássárga
         17 dkg kristály cukor
        6 dkg liszt


Morzsolt tészta: 10 dkg vaj
                         10 dkg liszt
                         10 dkg kristály cukor
                         késhegynyi fahéj

Persze kell még hozzá sok-sok szilva is !


Készítés : A tésztához minden hozzávalót gyors ,határozott mozdulatokkal összegyúrunk ,majd egy hengert formázunk belőle.Lisztezett munkalapon  kb : 6 mm vastagságúra nyújtjuk , majd a piteformát kibéleljük vele. A leeső tésztából hengert sodrunk , amivel a piteforma élét megmagasítjuk(így még több szilva fér bele)  egyenletesen összecsipkedve szép mintát készíthetünk A megmaradt tésztából kis leveleket formázunk, melyek közepét kés pengéjének hátuljával beerezünk.Ezek később majd felhasználhatók díszítésnek.










Alufóliával kibélelve vakon sütjük így a díszítésünk sem esik le és a tésztánk sem lesz hólyagos . Én nem szoktam hozzá  babot és mást használni, mert így is megtartja az alakját a pite és nem esik be az oldala sem,ha ügyesen behajtogatod az alufóliát .





10 perc után kivesszük a sütőből és az alufólia eltávolítása után felezett szilvával szépen kirakjuk a formánkat.
Az öntet hozzávalóit egy tálba összemérjük és botmixerrel 1 perc alatt kidolgozzuk,majd a pitére öntve  azzal 160 fokos sütőben addig sütjük,míg az öntet nem kezd rózsaszínesedni .








Ekkor kivesszük a sütőből és a tetejét beszórjuk a már előre elkészített morzsával.( a hozzávalókat nem gyúrva ,csak morzsolva jól kidolgozzuk,amíg egyenletes morzsát nem kapunk.Ezt a hűtőben tartjuk a felhasználásig )









További 10 perc alatt aranyszínűre sütjük. Kihűlés után friss szilvával és a már elkészített levelekkel díszítjük .                                              










Remélem minél többen kipróbáljátok ezt a receptet, persze azt is remélem ,hogy nektek is olyan kedves lesz ez a recept mint nekem.Más gyümölccsel is elkészíthető például : őszi vagy sárgabarack, meggy, alma vagy körte.Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok mindenkinek :)

A pite belsejéről nem készítettem képet, mert ahhoz meg kell sütnötök,hogy lássátok :) Másnap könnyen szeletelhető .

6 megjegyzés:

  1. de jó! köszönjük a receptet! a fotók nagyon jók! Megkívántam! :))
    biztos elkészítem én is!

    VálaszTörlés
  2. Kíváncsi vagyok a belsejére is, így muszáj lesz megsütnöm!

    VálaszTörlés
  3. Ezt a recept-titkolózást nem értem azért ........(

    Mert hát attól, hgoy valaki leír egy receptet, még egészen biztosan mindenkinek más sül ki belőle.

    Azoktól a kis csavaroktól és zseniális díszektől lesz egyedi, amit más nem tud reprodukálni.

    A szilváspite is jó-jó, de nem torta.
    Elnézést az őszinteségért, nem bántásból szólt, mert meghajolok a zsenialitásod előtt.

    VálaszTörlés
  4. Én is, én is megsütöm! ;-)

    VálaszTörlés
  5. Alig várom, hogy kipróbálhassam!
    Köszönöm a lehetőséget.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Mária én köszönöm!Örülök, hogy ilyen lelkes. Remélem önnek is olyan kedves lesz a recept,mint számomra.

    VálaszTörlés