Hát ez is eljött. Most megosztok veletek egy receptet, amit nagyon szeretek, mert egyszerű ,látványos és nem utolsó szempont: finom is .Nagyon sokan írtatok, hogy adjak receptet is a tortákhoz, de ezt nem szívesen teszem meg, mert ugye minden cukrásznak a saját receptje a legnagyobb kincse .Olyan receptet meg viszont nem akartam megadni, amit én sem annyira szeretek.Így jött az ötlet, hogy a saját kedvenc pitém receptjét megsütöm és lépésről-lépésre megosztom veletek.
hozzávalók:
Tészta: liszt 30 dkg
porcukor 10 dkg
vaj 20 dkg
tojássárga 2 db
citrom reszelt héja,vaníliás cukor,
Öntet:2 dl tejföl
4 tojássárga
17 dkg kristály cukor
6 dkg liszt
Morzsolt tészta: 10 dkg vaj
10 dkg liszt
10 dkg kristály cukor
késhegynyi fahéj
Persze kell még hozzá sok-sok szilva is !
Készítés : A tésztához minden hozzávalót gyors ,határozott mozdulatokkal összegyúrunk ,majd egy hengert formázunk belőle.Lisztezett munkalapon kb : 6 mm vastagságúra nyújtjuk , majd a piteformát kibéleljük vele. A leeső tésztából hengert sodrunk , amivel a piteforma élét megmagasítjuk(így még több szilva fér bele) egyenletesen összecsipkedve szép mintát készíthetünk A megmaradt tésztából kis leveleket formázunk, melyek közepét kés pengéjének hátuljával beerezünk.Ezek később majd felhasználhatók díszítésnek.
Alufóliával kibélelve vakon sütjük így a díszítésünk sem esik le és a tésztánk sem lesz hólyagos . Én nem szoktam hozzá babot és mást használni, mert így is megtartja az alakját a pite és nem esik be az oldala sem,ha ügyesen behajtogatod az alufóliát .
10 perc után kivesszük a sütőből és az alufólia eltávolítása után felezett szilvával szépen kirakjuk a formánkat.
Az öntet hozzávalóit egy tálba összemérjük és botmixerrel 1 perc alatt kidolgozzuk,majd a pitére öntve azzal 160 fokos sütőben addig sütjük,míg az öntet nem kezd rózsaszínesedni .
Ekkor kivesszük a sütőből és a tetejét beszórjuk a már előre elkészített morzsával.( a hozzávalókat nem gyúrva ,csak morzsolva jól kidolgozzuk,amíg egyenletes morzsát nem kapunk.Ezt a hűtőben tartjuk a felhasználásig )
További 10 perc alatt aranyszínűre sütjük. Kihűlés után friss szilvával és a már elkészített levelekkel díszítjük .
Remélem minél többen kipróbáljátok ezt a receptet, persze azt is remélem ,hogy nektek is olyan kedves lesz ez a recept mint nekem.Más gyümölccsel is elkészíthető például : őszi vagy sárgabarack, meggy, alma vagy körte.Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok mindenkinek :)
A pite belsejéről nem készítettem képet, mert ahhoz meg kell sütnötök,hogy lássátok :) Másnap könnyen szeletelhető .
de jó! köszönjük a receptet! a fotók nagyon jók! Megkívántam! :))
VálaszTörlésbiztos elkészítem én is!
Kíváncsi vagyok a belsejére is, így muszáj lesz megsütnöm!
VálaszTörlésEzt a recept-titkolózást nem értem azért ........(
VálaszTörlésMert hát attól, hgoy valaki leír egy receptet, még egészen biztosan mindenkinek más sül ki belőle.
Azoktól a kis csavaroktól és zseniális díszektől lesz egyedi, amit más nem tud reprodukálni.
A szilváspite is jó-jó, de nem torta.
Elnézést az őszinteségért, nem bántásból szólt, mert meghajolok a zsenialitásod előtt.
Én is, én is megsütöm! ;-)
VálaszTörlésAlig várom, hogy kipróbálhassam!
VálaszTörlésKöszönöm a lehetőséget.
Kedves Mária én köszönöm!Örülök, hogy ilyen lelkes. Remélem önnek is olyan kedves lesz a recept,mint számomra.
VálaszTörlés