2011. július 6., szerda

A MENYASSZONYI TORTA





Az 1931-as évekig a torta felvágása és szétosztása a menyasszony feladata ,első férjes asszonyi cselekedete volt.Amióta a torták viszont egyre díszesebbek és monumentálisabbak lettek a menyasszony már nem bír megbirkózni a feladattal.Ettől kezdve van a segítségére a vőlegény a szeletelésben.              


A mai napig az esküvői vacsora elmaradhatatlan kelléke a menyasszonyi torta.Manapság már sok kritériumnak kell megfelelnie.Illeszkednie kell a terem dekorációhoz,a menyasszonyi ruhához,a legfontosabb pedig,hogy tükrözze a házasulandó pár egyéniségét.Küllemben a lehetőségek tárháza igen változatos.A klasszikus fazonú tortáktól egészen a legmerészebb kivitelezésű építészeti remekművekig,mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt.A külső mellett nagyon fontos a torta töltése is !Úgy gondolom nem szabad leragadni a jól bevált töltéseknél.Változatos akár szintenként eltérő ízekkel nagyobb lehet a torta sikere.Nagyon fontos a jó minőségű alapanyagok használata. A belga csokoládé,tejszín, vaj és friss gyümölcsök használata már önmagában is fél siker ,mindezeket minőségi likőrökkel és borokkal fokozva a végeredmény feledhetetlen lesz. Az ízek megválasztásakor ügyeljünk arra ,hogy az emberek nagy százaléka még mindig a csokoládé torta világában él.Ez nem azt jelenti,hogy az egész tortának csokoládésnak kell lennie és,hogy a csokoládé torta olyan mint gyerekkorunkban (margarinos,kakaóporos és fogyasztás után az ember szája viaszos marad)hanem belga csokis ( lehetőleg 50% feletti kakaótartalmú) .Lehet ebből bármilyen töltet ez minden csokoládé kedvelőnek elnyeri a tetszését......hmmmm



folyt.köv....

 Milyen fazonú tortát válassz ? A kérdést gyakran hallom a vendégeimtől.Mi alapján kellene dönteni ?Mind nagyon tetszik nem tudok választani!

Sok szempont van, ami alapján eldöntheted melyik torta az ami jól áll nektek.A cukrászdák milliónyi lehetőséget sorakoztatnak fel amiből választhatsz,de akár készülhet a hozzád illő ,neked tervezett tortakülönlegesség is .Ez utóbbit én szerencsésebbnek találom,mert így nyeri el funkcióját igazán a torta .Ez nem csak arról szól,hogy együnk egy finom és szép tortát,mert a torta felvágásával jelképesen a közös életetekbe vágtok bele. Ez a te különleges napod ,legyen hát a tortád is különleges !Vállald fel magad és ne akarj mások elvárásainak megfelelni. Ha olyan tortáról álmodtál ami nem a megszokott "királylányos" fazonú,akkor légy merész és vállald be nyugodtan .Készítettem már az évek során például: "Halott menyasszonyos"tortát Ami 3 emeletes volt ,a tetején pedig a 3D animáció jellegzetes párja volt elkészítve marcipánból,nászpár gyanánt.Nagyon nagy sikere volt és számomra is nagy élmény volt elkészíteni .
Nagyon nagy divat volt az elmúlt években a bronzos árnyalatok használata.Különböző formátumokban készítettem én magam is jó néhányat .Jól kombinálható szín, jól áll neki a kakaó,a fehér,az ekrü , a sárga és a fekete is . Inda minták ,relék és fodrok kontúrozásával látványosabbá válik a torta . Megfestett szalagokkal és masnikkal tovább fokozható a látvány.











A klasszikus fazonú torták mindig is kedveltek voltak ,mert ezzel ugye nagyon nem lehet mellé nyúlni .Kellemes pasztel színek ,krémes árnyalatok ,romantikus kellemes formák a jellemzői.Aki ezt választja ,az egy tradicionális  , meghitt esküvőt szeretne . Ha szeretnéd mindenki  ízlését eltalálni akkor válassz hasonló fazonú tortát .


 Fotó: Kaunitz Tamás ,Makány Márta :Esküvő c. könyvéből.


 

Fotó : Kaunitz Tamás.Makány Márta Esküvő c. könyvéből .


Ha  Trendi  esküvőt szeretnél ,válassz minitortás,desszertes tortát ,vagy olyat ami a földtől kicsit elrugaszkodott ötleten alapul.Ezt azok válasszák, akik nem akarnak  a kötöttségektől feszengni ,lazán és jól akarják eltölteni a családdal és a barátokkal a nagy napot .Ha a desszertes fazonnál maradsz ,úgy időt is nyersz magadnak az estéből,mert nem kell bajlódnod a torta szeletelésével. Ebben az esetben a felső zsúr tortán megejthetitek a tradicionális vágást ,utána már csak az osztogatás marad.Így több időtök marad a mulatozásra ..... :)



A bohém pároknál a képzelet sem szab határt a választásnak. Mindenki bele viheti a tortába a saját egyéniségét.A munkájától egészen a közös időtöltésig bármit.Egy közös emlékből vagy akár a megismerkedésük pillanatából merítve ihletet .




Végül néhány kiállítási kép,hogy lássátok mennyi lehetőséggel várlak benneteket .






Remélem valamennyit segítettem a nagy napra való készülődésben .Ne feledjétek ez csak a ti napotok és csak rólatok szól.......!

6 megjegyzés:

  1. A bőröndös és ami alatta van.... IMÁDOM!
    Gratulálok ehhez a sok-sok gyönyörű alkotáshoz!

    VálaszTörlés
  2. Lehet,hogy butaságot kérdezek,de megkockáztatom:)Nagyon szépek,elegánsak a szalaggal történő díszítések.Ezek selyemszalagok,vagy papírszalagok?Úgy látom,hogy nem mindenhol van masnira kötve,ezekben az esetekben ragasztod,vagy összetűzöd?

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm az érdeklődést! A tortákon selyem vagy szatén szalagokat is használok. A lényeg, hogy nagyon jó minőséget szerezz be, mert a silányabb minőségű csak rontja az összképet, míg a jó minőségű emeli annak fényét :)

    VálaszTörlés
  4. Csodás torték, egytől-eggyig! A bőröndös és a bronz a kedvencem :)

    VálaszTörlés
  5. Ez már művészet, gratulálok hozzájuk :)

    VálaszTörlés
  6. Gгeat blog here! Alѕo youг web site loads
    up fast! What host are you using? Can I get yоur affіliate linκ
    to your hοst? I wіsh my websіtе loaded up aѕ fast as yours lοl

    my web blog; SEOPressor V5

    VálaszTörlés