2016. január 13., szerda

DARTH VADER SISAKJÁNAK KÉSZÍTÉSE TORTÁBÓL.

Még nem volt ilyen az oldalon nálam és bevallom, hogy nem is tudom, hogyan álljak neki, de azért megpróbálkozom, most egy fázisfotókkal ellátott tortakészítést bemutatni nektek .
Mi lehetne az első ilyen típusú posztom, mint egy DARTH VADER SISAK .

Én már készítettem néhányat, így, ha nem is nagy tapasztalattal, de megosztom veletek szívesen a készítését , mármint azt, ahogyan én készítem :)
Készíthető kör illetve négyzet alakú tortából egyaránt, de ez a lényegen igazából sokat nem változtat, mert annyi faragni való van vele és ráadásul több fázisban, hogy a kész, kifaragott torta mindenképp több "tortadarabból" fog állni.

Első lépésben egy éles recés késsel nekilátok a torta faragásának :)
Magam elé véve a tortát és a sisak képét képzeletben megpróbálom kivetíteni a kívánt formát a tortára.
Az alap körvonalakat rákarcolom a tortára és kezdődhet a faragás.


Nem kell megijedni, hogy nagyon elrontjuk, mert, ha valamit véletlen levágnánk , amit nem kellett volna, az krémmel szépen visszailleszthető és minden a helyén marad :)
Használjuk bátran a fantáziánkat és igyekezzünk a lehetőségekhez képest a legjobb kiinduló formát kialakítani ....
Fontos, hogy nem kell elsőre a tökéletes végeredményt kialakítani, mert még több fázisban lehet finomítani a végleges formán.



Amikor az alapforma kontúrjai meg vannak és már kivehető a kívánt forma, és ami a legfontosabb, hogy az arányok stimmelnek, akkor egy vékony vajas krémmel át kell kenni a tortát és a formán ezzel lehet finomítani is .

A vajas krém: Én vaj és porcukor 2:1 arányú keverékét használom, jól kihabosítva és vaníliakivonattal ízesítve .

A vajas krém amiatt is fontos, mert a torták magas nedvességtartalma a krém miatt könnyen megoldja a bevonatot és az így lecsúszhat, megolvadhat és erősen hólyagosodik...

A tortát kicsit tegyük hűtőbe, hogy a vajas réteg megdermedjen, majd folytathatjuk a formázást, faragást .
Ennél a lépésnél, már a végleges forma kialakítása  a legfontosabb.
A megdermedt vajas átkenés jól faragható, így a fontos éleket szépen ki tudjuk már alakítani.
Ezután ismét átkenjük a tortát , ügyelve az élek és a felületek kialakítására....


Ha ezzel meg vagyunk, akkor a tortatálcát amin a torta van szépen töröljük körbe, hogy ne legyen rajta szennyeződés, ami krém illetve torta morzsa lehet, mert a tortát dermesztés után burkolni fogjuk és a bevonatunk tele lesz a torta maradékával, ha úgy maradna....



 Ezutá következhet a burkolat nyújtása és kialakítása a formatortán.
A burkolatot , jelen esetben fondant bevonatot  jól átgyúrjuk és kinyújtjuk 2-3 mm vastagságra.
Amiatt sem vékonyabbra, mert a tortára simítás közben még nyúlik az anyag és vékonyodik. Vékonyabb anyag használatánál, könnyen kiszakad , ami már nehezen, vagy nem javítható és felesleges bosszankodást okoz.
Ha sikeresen felvittük a tortára a bevonatot, a felesleges buborékokat kiszúrhatjuk egy vékony tűvel és a torta kontúrjait egy mintázó segítségével szépen berajzolgatjuk.




Ezután a torta alsó élét szépen körbevágjuk és az esetleges plusz kiegészítőket a tortára illesztjük....az esetleges finomhangolást elvégezzük...



Ezután már nincs más dolgunk, mint a festés :)
Én szeretem az ilyen tortákat airbrush technikával készíteni.
Elsőként egy réteget viszek fel a tortára, ügyelve arra, hogy minden fehér részletet befedjek vele és a torta így sötét szürke árnyalatot kap.
Számomra az a legfontosabb ilyenkor, hogy egyenletes felületet kapva szépen lefedjem a tortát.
Ha ezzel meg vagyok, utána ismét átfújom a tortát , ami így már egyöntetű fekete felületet kap a festéktől.


A második réteg után a torta kész és már csak az ünnepeltet várja :)

Remélem tudtam egy picit segíteni nektek és talált magának mindenki egy kis újdonságot.
Szeretném hangsúlyozni, hogy ezek a lépések a saját kialakított technikáim és az én saját berögződéseim :)
Nem mondom, hogy példa értékű és követendő példa :)
De szerettem volna már rég egy olyan posztot, ahol betekintést adok a formatorták világába az én asztalomon ....

Jó tortázást kívánok nektek !

Lengyel József

1 megjegyzés: