2015. szeptember 27., vasárnap

Esküvői édességek lépésről-lépésre ! Avagy, milyen szempontokat kell követni a torták, desszertek és sütemények kiválasztásakor...

Esküvő egy kicsit más megközelítésből !

Minden pár az esküvői készülődések közepette egyszer eljut arra a pontra, hogy az esküvői vacsora lezárásaként szolgáló édességek világába ellátogasson . Ez a látogatás lehet sokkal egyszerűbb is, mint azt sokan gondolják !
Néhány alapelvet követve a cukrászdába lépve már támpontokkal felszerelkezve választhatunk és dönthetjük el, mire is van szükségünk igazán ...
Ebben a posztomban igyekszem olyan szempontokat és tanácsokat nyújtani, melyekkel sokkal egyszerűbbé válik majd a döntés és nem kell feszengve hezitálni, hogy mire is essék a választás.

Az esküvői torta :

Az 1931-as évekig a torta felvágása és szétosztása a menyasszony feladata ,első férjes asszonyi cselekedete volt.Amióta a torták viszont egyre díszesebbek és monumentálisabbak lettek a menyasszony már nem bír megbirkózni a feladattal.Ettől kezdve van a segítségére a vőlegény a szeletelésben.            


A mai napig az esküvői vacsora elmaradhatatlan kelléke a menyasszonyi torta.Manapság már sok kritériumnak kell megfelelnie.Illeszkednie kell a terem dekorációhoz,a menyasszonyi ruhához,a legfontosabb pedig,hogy tükrözze a házasulandó pár egyéniségét.Küllemben a lehetőségek tárháza igen változatos.A klasszikus fazonú tortáktól egészen a legmerészebb kivitelezésű építészeti remekművekig,mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt.A külső mellett nagyon fontos a torta töltése is !Úgy gondolom nem szabad leragadni a jól bevált töltéseknél.Változatos akár szintenként eltérő ízekkel nagyobb lehet a torta sikere.Nagyon fontos a jó minőségű alapanyagok használata. A belga csokoládé,tejszín, vaj és friss gyümölcsök használata már önmagában is fél siker ,mindezeket minőségi likőrökkel és borokkal fokozva a végeredmény feledhetetlen lesz. Az ízek megválasztásakor ügyeljünk arra ,hogy az emberek nagy százaléka még mindig a csokoládé torta bűvöletében él, de ez a torta ne legyen egy klasszikus, inkább egy különleges ízpárosítást válasszunk.
Az esküvő dátumának megfelelően válasszunk ízeket . Egy tavaszi és egy nyári esküvő mindig frissebb és gyümölcsösebb töltetet igényel, míg egy őszi vagy téli esküvő nehezebb ízeket és tartalmasabb tortatípusokat is elvisel.
A melegebb évszakokban a gyümölcsös, és lágy krémek , míg a hűvösebb időszakban a csokoládésabb és olajos magvakban gazdag ízeket válasszuk .

A torta külsejét tekintve a legfontosabb, hogy a házasulandó párt jellemezze !
Színében, formájában illetve dekorációjában legyen benne az, ami a pár egyéniségét tükrözi.
Egyre divatosabbak a tematikus esküvők, melyeken egy adott téma vagy irányzat az útmutató.
Ilyenkor a torta sem maradhat ki a sorból .
A torta bevonata lehet fondant vagy marcipán, esetleg tejszín vagy vajas krém , de az utóbbi években a csupasz torták is egyre nagyobb teret hódítanak . A marcipánt illetve a fondant bevonatot sokan nem szívlelik, mert édes , de el szoktam mondani, hogy ez egy kompromisszumot igényel , mivel ezekkel az anyagokkal lehet igazán szép és maradandó külsőt adni a tortának...
Kedveltek a friss virágokkal díszített torták is, de ilyenkor meg kell bizonyosodnunk róla, hogy ez a virág biokertészetből való e, mert esetleges permetszermaradványok elronthatják az esküvői lakomát ! A sokemeletes torták legkedveltebb díszei továbbra is a karamellvirágok, melyek selymes csillogása beragyogja a tortát , de teret hódítanak a mattabb kivitelű cukorvirágok is. A tortát finom vonalvezetésű mintákkal és motívumokkal még tetszetősebbé tehetjük. A legfontosabb, hogy mindig tiszta alapokat adjunk a tortának és a végeredmény ne legyen zsúfolt összhatású !Kísérő édességek , desszertasztalok :

Nagyon kedveltek a desszertasztalok, melyek ugyancsak az esküvő stílusát erősítik dekorációban ,de választékos ízeikkel mindenki számára tartogatnak finomságokat.  Leginkább kekszek, macaronok és cupcake variációk alkotják, de érdekesebbé tehetjük poharas desszertekkel és újragondolt egyedi finomságokkal, friss gyümölcsökkel .
Apró sütemények : Egyre inkább feledésbe merülnek ezek a típusú édességek, mert az asztalon egész éjjel roskadozó és száradó süteményeket már kissé unják az emberek. Ennek az is oka, hogy a legtöbb cukrászda "egyensüteményeket" készít, melyek csak színe és a formája más, de az íze szinte ugyanolyan... Kis körültekintéssel fellelhető még néhány gyöngyszem, ahol megfelelő odafigyeléssel készítik, de sajnos ez a ritkábbik eset.

Sós aprósütemények : Változatosak és jól variálhatóak, de egy kritériumnak kötelező megfelelniük, mégpedig, hogy az asztalon órákig fennhagyva is élvezetesek maradjanak !
Erre a leginkább alkalmasak a vágott sós sütemények, melyek a magas vajtartalmuknak köszönhetően nem száradnak ki és élvezeti értékük maradandó az est folyamán ...


Köszönöőajándék :

Régi szokás, hogy a lakodalom végeztével az elköszönő vendégeknek útravalóul finom falatokat , édességeket csomagolnak . Míg régen ezt a megmaradt süteményekből oldották meg, napjainkban inkább előre elkészített dobozokat adnak . Erre remek lehet egy desszertválogatás, melyben különleges ízű és formavilágú süteményeket csomagolhatunk... Mennyiségek :

A menyasszonyi torta esetében átlagosan 70-80%-os arányban kell lenie a vendégek létszámának és a szeletszámnak .
A desszertasztalok esetében a fontos irányelv, hogy minden vendég meg tudjon kóstolni legalább 3 féle terméket a kínálatból .
A sós sütemények esetében ha csak a vacsorához számoljuk, akkor 5-6 dkg/fő, ha azonban a vendégfogadáshoz is szeretnénk, akkor 10 dkg/ fő mennyiséggel kell számolnunk .


Végül a legfontosabb , hogy találjuk meg a számunkra legmegfelelőbb szakembert , akiben megbízunk és szakmai tudására alapozva rábízhatjuk az esküvő egyik legfontosabb részét a tortát illetve a desszerteket ...

Ne feledjétek, hogy hamarosan kezdődnek az esküvő kiállítások  , ahol mindenki megtalálhatja a neki tetsző szolgáltatókat !
Velem is találkozhattok Győrben a Duna Centerben október  17-18.-án
Illetve az Őszi Esküvő Kiállításon HUNGEXPO november 7-8.-án

Kellemes készülődést kívánok mindenkinek és várlak benneteket szeretettel !

Lengyel József
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése