2011. július 16., szombat

MARCIPÁN





 A karamell mellett kedvenc anyagom a marcipán.Alkalmi és dísztorták,marcipánfigurák és formatorták készítésének alapanyaga.Előszeretettel használok formixot( burkolómassza) is ,mert mivel a marcipán mandula és cukor keveréke az alapszín nem hófehér,így ez nem olyan jól színezhető.A nyers alapszín miatt a festett színek elvesztik élénk,tiszta hatásukat,nem lesznek kellően harsányak.

Az iskolában tanultak helyett nem porcukorral ,hanem étkezési keményítővel gyúrom ,nyújtom és formázom. A végeredmény simább felület,jobb tartás ,könnyebb munkálhatóság .Figurák készítésekor rögzítésként fogpiszkálót,tűzőpálcát nagyobb méretű figuráknál drótot ,hurkapálcát,attól függően mit kíván meg az adott forma rögzítésként .Befejezésként minden  figurát lelakkozok,így növelve az eltarthatóságát ,de látványilag sem utolsó dolog,mert így a késztermék sokkal elegánsabb lesz .

A mai trendnek megfelelően pasztel színeket használok a tortáimhoz( általában),de ha a torta,a vendég vagy csak a hangulatom úgy kívánja könnyedén fittyet hányok minden szabályra és kritikára ,és intenzívebb árnyalatokat keverek .Erre szoktam mondani ,hogy a Micimackó pulóvere piros és ha kevesebb festéket gyúrok a marcipánba ,akkor rózsaszín lesz a pulcsija ! De ez akkor már nem lesz Micimackó és ezt a kis vendégeim (gyerekek) rögtön észre is veszik ....    :)




 Mutatnék pár tortát és figurát,hogy látványilag is alátámasszam a gondolataim:Itt van például HELLO KITTY ,ez a karakterű figura nagyon könnyen kidolgozható,látványos és neki jól állnak a pasztel színek.Nem egy túlbonyolított  figura,egyszerű alapformákból készül. A bajusz , a szemek fekete zseléfestékből vagy vízzel hígított marcipánból spicczsákkal rajzolható, a lényeg,hogy biztos kézzel finom vonásokat rajzoljunk így adva kedves vonásokat a kedvelt mesehősnek .




 Eperke és barátai már sokkal élénkebb karakterű figurák.Biztos kezet igénylő, alapos munkát követel.Színei harsányabbak ,formái kiforrottabbak-kidolgozottabbak mint az előző mesehős.Kedves kis főhősei feladják a leckét mindenkinek,ha elkészíti marcipánból.Én már rutinból készítem,mert nincs hetem ,hogy ne kellene legalább 1-2 Eperke vagy narancsvirág figura valamely kedves vendégemnek.
 Hook Kapitány ,Megaagy  már teljesen más kaliberű kihívás.30-40 cm nagyságban készítettem el mindkettőt,így remek példái annak ,hogy dróttal és tűzőpálcával készítsünk figurát.Ezek a formák méretük és súlyuknál fogva is igénylik a támasztékot és a merevítést.Ilyenkor az apróbb és nagyobb alkatrészeket ,melyek a figurát alkotják egyenként sorban húzzuk fel vagy szúrjuk át a támasztékként szolgáló drótra,tűzőpálcára.





 A ruházat és a kiegészítők készítésében nagy segítség a mintázó készlet ,de néhány okos ötlettel bármivel mintázható és formálható a marcipán.

Remélem nem lett túl száraz az anyag és nem vettem el senki kedvét vele a marcipánozástól.


Tervezem,hogy készítek ,majd pár bejegyzést,ahol kezdőknek és háziasszonyoknak mutatok figurakészítést a gyerkőcök szülinapi tortájának dekorálásához.Már,ha van erre egyáltalán igény ?????   :)

14 megjegyzés:

  1. hogyne lenne rá igény! :))) áhítattal nézem és olvasom a blogodat! :)

    VálaszTörlés
  2. ÖRÖMMEL VÁRJUK ÉS TANULUNK:)
    Gratulálok az oldalhoz, jövök sokszor.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Juci ,várlak szeretettel ...:)

    VálaszTörlés
  4. Naná!!!!Varázslatosan szépek a figuráid is,és csak hálásan köszönni tudjuk,ha kicsit beavatsz bennünket!
    Szeretném kérdezni,hogy milyen lakkot használsz?Kereskedelemben hozzá lehet jutni,vagy csak a profik kiváltsága?

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok ! A lakk amit használok kereskedelmi forgalomba nem kapható sajna :( Ez egy növényi olajokból és kivonatokból készített alkoholos készítmény . Sajnálom

    VálaszTörlés
  6. Halihó! :) Most találtam rá a blogra, és nagyon tetszik! Amatőrként nem szeretem a marcipán-helyettesítő masszákat (az ízük miatt), csak marcival alkotok, és bizony megkínlódok vele, elég macerás tud lenni, ezért borzasztóan örülök, hogy idetaláltam! Szivacsként iszom minden szavad! :) Gyönyörűek a munkáid!

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm Edina ,nagyon aranyos vagy .Igyekszem majd megfelelni az elvárásoknak,bár egyenlőre nem sok időm marad a szórakozásra ( torta és karamell) mert esküvő főszezon van,de majd összeszedem magam :)

    VálaszTörlés
  8. A 'tornyos' figuránál,gondolom a tortát burkoltad,nem tömény marcipán az egész?!A téglákat darabonként építetted fel,vagy más technikát használtál?Tudom,hogy nagyon sok munkád van,ezért külön köszönöm,ha válaszolsz!Nem szeretnék pofátlan lenni,de tudnál egy jó puncstorta receptet ajánlani?(Mondanám,hogy én is tortázgatok,de egy ilyen blogban ki sem merem ejteni:))Kértek tőlem egy puncstortát augusztusra,addig kísérletezgetek is ,de nem igazán sikerülnek:(Az is nehezíti,hogy egy egész év történetét kellene rajta elfigurázni,(esküvő,gyermekáldás,lakásvásárlás,szerelem),szóval magas is legyen,hogy burkolni tudjam,és mutatós is legyen.
    Amennyiben nem túl nagy kérés,igazán hálás lennék a segítségedért!

    VálaszTörlés
  9. Szia szazala ! A torony figura közepe torta volt ,a téglákat pedig egyesével építettem fel,jó játék volt...:) Puncstorta ügyben én nem vagyok nagy ínyenc,ha a tradicionális puncstortát szeretnéd készíteni ,akkor az összekockázott piskótakockákat gyenge szálerős cukorsziruppal forrázod le ,amit rummal és vaníliás cukorral, egy citrom héjával és levével valamint, kandírozott narancshéjjal , mazsolával tuningolsz fel :) Az átitatott piskótákat baracklekvárral megkent két tortalap közé töltöd tortakarikában,majd préseld le .Ha nem ezt a fajtát szeretnéd készíteni ,akkor jön az a fajta amit én jobban szeretek .Mindent bele !!! Piskóta darabok,főzött alapú vajkrém,kakaópor, rum, és ugyancsak a gyenge szálerős citromos cukorszirup,leforrázott mazsola,pirított dió darabok és a lényeg házi készítésű baracklekvár(szerintem ezzel az igazi )Itt mindenből annyit teszel,ahogy érzed ,a lényeg,hogy egy képlékeny masszát kapj belőle,amit majd a megszokott két lekvárral megkent tortalap közé töltesz.Remélem segítettem valamit :)Jó kísérletezést

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm szépen a gyors választ!Eddig nálunk sem volt téma a puncstorta,ezért is voltam gondban!A második variáció nekem is szimpatikusabb,szerintem ez már 'élesben' fog menni.A házi baracklekvár nem gond,a héten főztem 30 üveggel:)!
    További szép napot!

    VálaszTörlés
  11. Kedves lenjoz! Sosem sikerült még a puncstortám (a rózsaszín), mindig inkább a mindent bele kakaós félét készítettem. De most, a Te leírásod alapján csináltam, rettegve, hogy szétesik majd. Képzeld, nagyon jó lett, és finom is, egyetlen baklövéstől eltekintve: annyira izgultam a szálerős szirupnál, hogy végül ugyan ízesítettem narancshéjjal, levével, citromhéjjal és vaníliás cukorral, viszont a rum kimaradt, amit már burkolásnál vettem észre :DDD De így is nagyon fincsi lett, köszönöm!!! :)

    VálaszTörlés
  12. Nagyon örülök a sikerednek Dia ! Remélem még elkészíted és legközelebb a rumot is belerakod :)
    de ha kifelejted akkor mellé is szervírozhatod és mindenki ihat egy kupicával :)
    Ki tudja lehet, hogy sikeresebb lesz !

    VálaszTörlés
  13. Szia, most találtam a blogodra.
    Hihetetlenül lenyűgöz a munkáid szépségessége, precizitása.
    És roppantul szimpatikus, hogy csimpi-csámpi kezdőknek is nagy türelemmel segítesz. :)
    Én eléggé az elején vagyok a "tortázásnak", akadnak bőven nehézségek, de nem adom fel. Örülök, hogy itt olyan apróságnak tűnő trükköket is meg lehet tanulni, amik megkönnyítik a munkát egy hétköznapi konyhában is.
    Köszönöm.

    VálaszTörlés