Mi lehetne az első ilyen típusú posztom, mint egy DARTH VADER SISAK .
Én már készítettem néhányat, így, ha nem is nagy tapasztalattal, de megosztom veletek szívesen a készítését , mármint azt, ahogyan én készítem :)
Készíthető kör illetve négyzet alakú tortából egyaránt, de ez a lényegen igazából sokat nem változtat, mert annyi faragni való van vele és ráadásul több fázisban, hogy a kész, kifaragott torta mindenképp több "tortadarabból" fog állni.
Első lépésben egy éles recés késsel nekilátok a torta faragásának :)
Magam elé véve a tortát és a sisak képét képzeletben megpróbálom kivetíteni a kívánt formát a tortára.
Az alap körvonalakat rákarcolom a tortára és kezdődhet a faragás.
Nem kell megijedni, hogy nagyon elrontjuk, mert, ha valamit véletlen levágnánk , amit nem kellett volna, az krémmel szépen visszailleszthető és minden a helyén marad :)
Használjuk bátran a fantáziánkat és igyekezzünk a lehetőségekhez képest a legjobb kiinduló formát kialakítani ....
Fontos, hogy nem kell elsőre a tökéletes végeredményt kialakítani, mert még több fázisban lehet finomítani a végleges formán.
Amikor az alapforma kontúrjai meg vannak és már kivehető a kívánt forma, és ami a legfontosabb, hogy az arányok stimmelnek, akkor egy vékony vajas krémmel át kell kenni a tortát és a formán ezzel lehet finomítani is .
A vajas krém: Én vaj és porcukor 2:1 arányú keverékét használom, jól kihabosítva és vaníliakivonattal ízesítve .
A vajas krém amiatt is fontos, mert a torták magas nedvességtartalma a krém miatt könnyen megoldja a bevonatot és az így lecsúszhat, megolvadhat és erősen hólyagosodik...
A tortát kicsit tegyük hűtőbe, hogy a vajas réteg megdermedjen, majd folytathatjuk a formázást, faragást .
Ennél a lépésnél, már a végleges forma kialakítása a legfontosabb.
A megdermedt vajas átkenés jól faragható, így a fontos éleket szépen ki tudjuk már alakítani.
Ezután ismét átkenjük a tortát , ügyelve az élek és a felületek kialakítására....
Ha ezzel meg vagyunk, akkor a tortatálcát amin a torta van szépen töröljük körbe, hogy ne legyen rajta szennyeződés, ami krém illetve torta morzsa lehet, mert a tortát dermesztés után burkolni fogjuk és a bevonatunk tele lesz a torta maradékával, ha úgy maradna....
Ezutá következhet a burkolat nyújtása és kialakítása a formatortán.
A burkolatot , jelen esetben fondant bevonatot jól átgyúrjuk és kinyújtjuk 2-3 mm vastagságra.
Amiatt sem vékonyabbra, mert a tortára simítás közben még nyúlik az anyag és vékonyodik. Vékonyabb anyag használatánál, könnyen kiszakad , ami már nehezen, vagy nem javítható és felesleges bosszankodást okoz.
Ha sikeresen felvittük a tortára a bevonatot, a felesleges buborékokat kiszúrhatjuk egy vékony tűvel és a torta kontúrjait egy mintázó segítségével szépen berajzolgatjuk.
Ezután a torta alsó élét szépen körbevágjuk és az esetleges plusz kiegészítőket a tortára illesztjük....az esetleges finomhangolást elvégezzük...
Ezután már nincs más dolgunk, mint a festés :)
Én szeretem az ilyen tortákat airbrush technikával készíteni.
Elsőként egy réteget viszek fel a tortára, ügyelve arra, hogy minden fehér részletet befedjek vele és a torta így sötét szürke árnyalatot kap.
Számomra az a legfontosabb ilyenkor, hogy egyenletes felületet kapva szépen lefedjem a tortát.
Ha ezzel meg vagyok, utána ismét átfújom a tortát , ami így már egyöntetű fekete felületet kap a festéktől.
A második réteg után a torta kész és már csak az ünnepeltet várja :)
Remélem tudtam egy picit segíteni nektek és talált magának mindenki egy kis újdonságot.
Szeretném hangsúlyozni, hogy ezek a lépések a saját kialakított technikáim és az én saját berögződéseim :)
Nem mondom, hogy példa értékű és követendő példa :)
De szerettem volna már rég egy olyan posztot, ahol betekintést adok a formatorták világába az én asztalomon ....
Jó tortázást kívánok nektek !
Lengyel József
Fantasztikus! De jó volt látni ezeket a technikai fotokat...!
VálaszTörlés